Studiu: Natura ne crește tendinţa de a crede în Dumnezeu

49

Un studiu recent arată că peisajele naturale impresionante îl fac pe om să încerce să explice lumea și modul în care a luat fiinţă. Un experiment efectuat în cadrul univerisităţii Southern California a încercat să determine dacă prezenţa supranaturalului provoacă admiraţie și respect sau dacă tocmai starea de admiraţie și înfiorare provoacă precepţia unei prezenţe supranaturale. Mai mulţi subiecţi participanţi la studiu au fost intervievaţi după ce au urmărit mai multe clipuri video ale postului BBC Planet Earth, relatează Daily Mail.

Participanţii au vizionat clipuri cu peisaje impresionante din natură și o serie de clipuri cu știri.După vizionare, au fost intervievaţi cu privire la sentimentul de conectare la supranatural pe care l-au simţit privind imaginile și dacă cred că evenimentele din lume au loc după un plan al unei entităţi supranaturale. Rezultatele au arătat că majoritatea participanţilor tind să creadă într-un control supranatural și să creadă în Dumnezeu, după ce au vizionat clipurile cu peisaje.

Cercetătorii au adăugat și că acest studiu ar putea răspunde la întrebarea de ce unii oameni încearcă să explice lumea prin mijloace știinţifice și seculare. Experienţa de admiraţie profundă ne motivează să căutăm explicaţii, indifferent de natura lor.