SUA îl abandonează pe pastorul Abedini, torturat în închisoarea iraniană

98

Departamentul de Stat al SUA nu a trimis vineri nici un reprezentant la audierea cazului pastorului american Saeed Abedini, care este torturat de cinci luni într-o închisoare din Teheran, unde ispășește o pedeapsă de opt ani pentru activitatea sa misionară din Iran, scrie Christian Post.

„E uluitor", a afirmat Frank Wolf, membru republican din Virginia al Camerei Reprezentantilor și totodată director asociat al Comisiei Tom Lantos pentru Drepturile Omului. „Aproape că nu pot să cred", a adăugat el. Avocatul lui Abedini, Jordan Sekulow, director executiv al organizaţiei American Center for Law and Justice, care a depus mărturie în cadrul audierii de vineri, a numit absenţa Departamentului de Stat „ofensatoare".

„Refuzul Departamentului de Stat de a da mărturie în cadrul acestei audieri critice e ofensatoare pentru familia pastorului Saeed – un cetăţean american ţinut ostatic într-una din cele mai mortale închisori iraniene. În loc să apară în faţa Congresului și să ceară Iranului eliberarea pastorului Saeed, Departamentul de Stat a ales să lipsească, reflectând astfel o lipsă de interes absolut șocantă cu privire la soarta unui cetăţean american închis pe nedrept, doar din pricina credinţei lui creștine", a afirmat Sekulow.

„Refuzând să ceară eliberarea pastorului Saeed înaintea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, Departamentul nostru de Stat s-a purtat ca un avocat care ia apărarea clientului său pe treptele tribunalului, dar nu spune un cuvânt în faţa judecătorului", a adăugat Sekulow. „Clădirea e ticsită cu oameni", a răspuns Sekulow ca reacţie la explicaţia Departamentului de Stat cum că „nu au avut pe nimeni disponibil" pentru a-l trimite vineri la audieri. „Însuși faptul că guvernul SUA nu vorbește în acest caz trimite un mesaj foarte puternic", a conchis el.

Vorbind în legătură cu această oportunitate ratată, soţia lui Abedini, care a depus mărturie în favoarea soţului ei, a afirmat: „Sunt dezamăgită că președintele nostru și Departamentul nostru de Stat nu s-au implicat pe deplin în acest caz; sunt dezamăgită că această ţară minunată nu face mai mult ca soţul meu, cetăţean american, să fie eliberat. Amândoi suntem mândri să fim cetăţeni americani. Și mă aștept la mai mult din partea guvernului nostru."

Abedini, un fost musulman convertit la creștinism în anul 2000, a fost arestat anul trecut și condamnat sub acuzaţia de atentat la securitatea naţională, deși adevăratul motiv este cunoscut ca fiind activităţile sale de plantare de biserici și de construire a unui orfelinat în Iran, ţara sa de origine.