SUA: Prima carte tipărită, scoasă la vânzare, în miez de scandal

16

O biserică din Boston a decis să scoată la vânzare o copie rară a primei cărţi tipărite din istoria Statelor Unite ale Americii.

Congregaţia Old South Church, fondată în 1669 în Boston, a votat în favoarea propunerii de a vinde una din cele două copii ale cărţii Bay Psalm, prima carte tipărită din istoria SUA. Volumul a fost publicat în 1640 în Cambridge Massachusetts şi a fost evaluat la 20 de milioane de dolari.

Câteva sute de exemplare au fost tipărite la 1640, însă doar 11 s-au transmis până astăzi.

Biserica va mai vinde şi 19 bucăţi de argint din vremea coloniilor, pentru a-şi putea finanţa o renovare şi a continua munca de misiune. „Ştim ce avem nevoie pentru un viitor sustenabil," a declarat, pentru The Guardian, reverendul Nancy Taylor, care păstoreşte biserica. „Trebuie să luăm această veche carte de imnuri, din care I-am cântat laude lui Dumnezeu, şi să o transformăm în… muncă în slujirea lui Dumnezeu în lumea de azi."

Nu toţi membrii congregaţiei sunt de acord cu poziţia reverendului. „Dacă ne despărţim de credinţa înaintaşilor noştri, e ca şi cum am renunţa la tot," a declara istoricul bisericii Jeff Makholm, pentru Associated Press. „E aşa de uşor să cheltui banii altuia…" Însă la luarea votului, majoritatea covârşitoare a membrilor au votat pentru vânzarea artefactelor.