Cartea „Origini”, de Ariel Roth, la un preţ special (P)

692

Pe 11 august, cartea „Origini - sunt știinţa și religia ireconciliabile?”, scrisă de reputatul cercetător și om de știinţă Ariel Roth, va fi disponibilă pe site-ul Editurii Viaţă și Sănătate la un preţ special. Editura oferă o reducere de 30%, volumul fiind disponibil la preţul de 25,20 RON în loc de 36,20 RON.

Cunoscut publicului american pentru numeroasele cărţi și articole publicate pe acest subiect, Ariel Roth și-a petrecut ultimii 30 de ani în mijlocul dezbaterilor pe tema originii.

Cartea sa susţine o poziţie nepopulară în cercurile știinţifice. Roth consideră că datele știinţifice se armonizează mult mai bine cu raportul Bibliei despre creaţie decât cu milioanele de ani propuși de susţinătorii teoriei evoluţiei. Alături de mulţimea de cărţi apărute recent care analizează teoria evoluţiei, Origini oferă o perspectivă largă și unică. Sunt abordare aspecte diverse, de la genetică moleculară, la geologie și filosofie pentru a desluși misterul care învăluie originea umanităţii. Cartea este împărţită în 4 părţi: organismele vii, fosilele, rocile și o evaluare a știinţei și religiei. Sunt analizate și modelele intermediare, care au apărut ca niște compromisuri între creaţia în 6 zile literale și evoluţie, și anume teoria întreruperii, creaţia progresivă, evoluţia teistă, evoluţia panteistă, descendenţa extraterestră.

Autorul scrie cu rigoarea și seriozitatea omului de știinţă și în același timp cu devotamentul celui care ia Biblia în serios. Timothy G. Standish, cercetător la Geoscience Research Institute, îl recomandă ca un autor care și-a câștigat dreptul ca vocea lui să fie auzită: „Nu toţi creaţioniștii vor explica datele în același fel ca dr. Roth, și evoluţioniștii vor avea obiecţii majore la interpretările oferite, dar după 30 de ani petrecuţi în epicentrul dezbaterii creaţie/evoluţie, Roth a câștigat dreptul ca perspectiva lui să fie luată în serios.”

Potrivit lui Roth, cartea sa ar trebui să fie de interes nu doar pentru cei pasionaţi de dezbaterea creaţionism/evoluţionism, ci pentru publicul larg: „De două secole există un conflict deschis între interpretările ştiinţifice şi Biblie, conflict ce reprezintă una dintre cele mai mari bătălii intelectuale ale tuturor timpurilor. Armele sunt condeiul şi cuvântul, iar câmpul de luptă este mintea umană; această chestiune ne afectează imaginea de ansamblu asupra lumii, ne afectează modul în care înţelegem motivul existenţei noastre şi ne afectează speranţa de viitor. Nu este o problemă pe care să o dăm cu uşurinţă la o parte.” (Origini)

Eugene Prewitt, editor la Adventist Affirm, descrie cartea lui Roth spunând că ea „se ridică deasupra multora de acest gen prin faptul că arată respect pentru cercetarea și inteligenţa persoanei care crede în evoluţie.”