Iranul persecută cu ajutorul Evangheliei lui Barnaba

221

Manuscrisul a ceea ce se crede a fi evanghelia scrisă de Barnaba, apostol al lui Iisus, stârneşte noi controverse, de data aceasta referitoare la o distrugere a creştinismului. Basij, un cotidian Iranian, a publicat săptămâna trecută un articol care afirmă că textul noii evanghelii afirmă că Iisus Christos nu a fost Fiul lui Dumnezeu, nici nu a fost crucificat şi că a prezis apariţia lui Mohamed, profetul islamului.

În replică, liderii creştini afirmă că acuzaţiile sunt nefondate. Site-ul Catholic Culture scrie că este vorba despre o încercare ridicolă a Iranului de a lansa o provocare creştinătăţii. „Dacă documentul a fost scris în secolul al V-lea, el nu putea fi scris de cineva care a călătorit alături de Sfântul Petru în urmă cu 400 de ani. Trebuie să fi fost scris de cineva care pretindea că îl reprezintă pe Sfântul Barnabas. În secolul al VII-lea nu trebuia să ştii multe ca să 'prezici' apariţia lui Mohamed”, scrie site-ul menţionat.

Creştinii iranieni aduc în discuţie un alt argument, şi anume persecuţia creştinilor. „Regimul iranian este angajat în eradicarea creştinismului prin orice mijloace, indiferent dacă asta înseamnă executarea unor creştini convertiţi, arderea unor Biblii sau raiduri asupra unor biserici”, scrie Erick Stakelbeck, analist în terorism, în World News Daily.

Interesul în ceea ce priveşte acest manuscris a atins punctul culminant în luna februarie a acestui an, când Vaticanul a înaintat o cerere oficială pentru a vedea cartea. Nu se ştie dacă cererea a fost onorată de către autorităţile turce. Deşi oficialităţile din Turcia (ţara în care se află manuscrisul) pretind ca textul este veritabil, alţi observatori au pus la îndoială autenticitatea acestuia.