Manifestul pentru Sabat scoate tinerii din priză

672

O organizaţie neguvernamentală evreiască pune tinerii la regim. Fără tehnologie, fără comerţ, fără agitaţie - o zi pe săptămână. În schimb, conversaţii pe viu cu cei dragi, ieşiri în aer liber, linişte şi recunoştinţă. Acesta este mesajul Manifestului pentru Sabat, alcătuit de organizaţia Reboot (SUA) pentru a conştientiza tinerii evrei cu privire la esenţa valorilor morale iudaice, informează CNN.

Manifestul pentru Sabat este alcătuit sub forma unui pact cu 10 puncte şi este publicat online, pe site-ul campaniei. Fiecare punct al pactului este deschis discuţiilor, iar persoanele interesate să transmită sugestii o pot face postând comentarii în dreptul fiecărui principiu.

Pe 20 martie, organizaţia a promovat primul dintre aceste principii, sărbătorind Ziua Naţională fără Tehnologie (The National Day of Unplugging). De la apusul soarelui vineri 19 martie, până la apusul soarelui sâmbătă 20 organizaţia i-a invitat pe tineri să îşi închidă telefoanele şi computerele pentru a experimenta o zi concentrată pe valorile spirituale.

Greg Clayman, vice preşedinte executiv al reţelei MTV, mărturiseşte că face un efort considerabil să renunţe la tehnologie. „Când reuşesc să mă despart de tehnologie, de obicei asta presupune efectiv să fug de ea. Să mă implic în ceva care mă împiedică fizic să ajung la tehnologie,” povesteşte Clayman. „Lucrez în domeniul media online şi de obicei port cu mine câte două sau trei telefoane”explică el. „Am o fetiţă de doi ani care are propriul iPhone.”

Jill Soloway, scriitoare, spune că „poate fi groaznic la început, pentru că vei avea impulsul „să-mi verific e-mail-ul.” „N-a fost uşor” mărturiseşte şi Joshua Foer, jurnalist ştiinţific şi fondator al portalului altaobscura.com, „dar acum nu-mi mai pot închipui viaţa altfel.”

La baza „Manifestului pentru Sabat” stă a patra din cele 10 Porunci, care îl instruieşte pe om să sisteze munca, atât personală, cât şi cea a angajaţilor săi pe timpul Sabatului şi să sărbătorească esenţa vieţii. Comemorând a şaptea zi a creaţiei, Sabatul este ziua în care Dumnezeu Însuşi S-a „odihnit.”

    Dan Rollman, preşedintele organizaţiei Reboot e de părere că deşi a fost creat cu scopul de a ajunge la tinerii evrei hiper-conectaţi, valorile din spatele Manifestului pentru Sabat sunt aplicabile pentru toate denominaţiunile. El a declarat pentru CNN că „toţi oamenii pot câştiga de pe urma unei pauze de la agitaţia tehnologică. Să te deconectezi o zi pe săptămână nu va fi o soluţie magică pentru asta, dar e un început… o ocazie de a-ţi trage răsuflarea, de a-ţi reumple sufletul şi de relua legătura, pe viu, cu cei dragi.”

    Centrarea zilei de odihnă pe relaţii nu este o invenţie recentă. Acelaşi principiu este prezent şi în Noul Testament. Iisus spunea „Sabatul a fost fãcut pentru om.” (Ev. după Marcu cap. 2, 27 – subl. r.)