Geniu matematician refuză un premiu onorific de 1 milion USD

533

„N-am nevoie de nimic. Am tot ce vreau.” Aceasta a fost răspunsul pe care matematicianul rus Grigori Perelman l-a dat celor care îl întrebau dacă va accepta premiul de 1 milion de dolari, care i-a fost oferit de un institut american, după ce Perelman a rezolvat una dintre cele mai complexe probleme de matematică, conjectura lui Poincaré.

„Nu mă interesează banii sau faima”, a explicat Perelman. „Nu vreau să fiu expus ca un animal într-o grădină zoologică”, a spus Perelman reporterului de la DailyMail, din spatele unei uși închise.

„Are niște principii relativ ciudate. Simte lucruri ușor nelalocul lor într-o manieră foarte puternică”, a comentat Sergei Kisliakov, directorul Institutului de Matematică Steklov din Sankt Petersburg, intervievat de The Telegraph.

Perelman a declarat pentru agenţia de știri LifeNews.ru că nu e hotărât dacă să refuze sau nu premiul. Sergei Mironov, președintele Consiliului Federaţiei Ruse a făcut un apel ca dr. Perelman să fie lăsat să ia o decizie în liniște. El a afirmat că nu este „decent să te uiţi în buzunarul altuia și să îi numeri banii”, a raportat agenţia Interfax.

La vârsta de 42 de ani, Perelman locuiește împreună cu mama sa într-un apartament insalubru din Sankt Petersburg. Acum 4 ani el s-a retras într-un con de umbră, evitând contactul social și demisionând chiar din funcţia de cercetător, pe care o deţinea în cadrul Institutului de Matematică Steklov.

În anul 2006, dr. Perelman a refuzat una dintre cele mai importante recunoașteri onorifice din domeniul său, medalia Fields, acordată în cadrul Congresului Internaţional al Matematicienilor. De aceea cei mai mulţi se așteaptă ca Perelman să refuze și premiul Clay Millenium, oferit săptămâna aceasta de Institutul de Matematică din Boston (SUA).

În 1964, Jean-Paul Sartre a refuzat să primească Premiul Nobel pentru Literatură. El spunea la acel moment într-o declaraţie publicată în ziarul francez Le Figaro, citat de Nobel Foundation, că refuzul său are la bază convingerea că sarcina unui scriitor este incompatibilă cu acceptarea premiilor onorifice. Le Duc Ho, unul dintre fondatorii Partidului Comunist din Indonezia, a refuzat Premiul Nobel pentru Pace, care i-a fost acordat în anul 1974, motivând că situaţia din Vietnam de la acea dată îl împiedică să accepte.