O femeie creștină intentează proces ca să poată respecta duminica

91

Celestina Mba (58 de ani), care lucrează la un centru de asistenţă non-stop a copiilor cu dizabilităţi, și-a dat în judecată angajatorul acuzând că acesta nu și-a respectat datoria de a „acomoda rezonabil" angajaţii creștini.

A pierdut primul proces (iniţiat în 2012), însă luna aceasta i-a fost audiat apelul.

Mba a cerut conducerii centrului să îi permită să nu lucreze duminica, din motive care ţin de religia ei (creștin-baptistă). Angajatorul în schimb a declarat că nu îi poate promite că nu va fi niciodată de serviciu duminica.

Femeia care a acţionat centrul în instanţă a spus că procesul pe care l-a intentat nu reprezintă o modalitate de a-și impune credinţa în faţa nimănui. „Sunt atât de multe credinţe în această societate (…) eu o apăr pe a mea, nu pe a altcuiva", a declarat femeia, pentru Sunday Times.

Dacă va avea câștig de cauză, Mba ar putea crea un precedent și pentru alţi creștini care refuză să lucreze în ziua lor sfântă.

În Marea Britanie, angajaţii magazinelor au dreptul de a refuza să lucreze duminicile, însă angajaţii altor sectoare de activitate pot avea obligaţia de a munci atunci când angajatorul demonstrează „o nevoie legitimă de lucru".

Andrew Williams, fondatorul Centrului Legal Creștin, care o ajută pe Mba în demersul legal spune că „asistăm la o situaţie în care curţile seculare iau decizii în privinţa unor componente cheie ale practicii creștine. Curţile au dat verdicte pentru protejarea brăţării kara (purtată de adepţii religiei Sikh), tunsorile afro cornrow, purtarea hijab-ului și dreptul unui musulman de a posti, dar au refuzat să protejeze purtarea crucii sau respectarea duminicii", citează The Telegraph.