Teoria apariţiei Universului între Hawking şi Carreira

327

Teoria fizicianului Stephen Hawking potrivit căreia Universul a apărut din nimic, fără intervenţia lui Dumnezeu, este lipsită de „rigoare ştiinţifică" şi nevalidă. Opinia aparţine lui Manuel Carreira, preot și doctor în fizică.

Afirmaţia a fost făcută în timpul unei conferinţe cu titlul „Dialog cu Stephen Hawking pe tema creaţiei", desfăşurată la Valencia (Spania). Carreira şi-a exprimat aprecierea pentru îndârjirea cu care Hawking se străduieşte să îşi depăşească limitele fizice. Despre ultima carte a celebrului fizician a afirmat însă că nu este decât o trecere în revistă a ceea ce a fost descoperit de oamenii de ştiinţă în secolul trecut şi a ceea ce le rămâne de cercetat în continuare. Cartea lui Hawking „nu aduce nimic nou", a spus preotul catolic.

Ştiinţa, filosofia şi teologia nu sunt incompatibile în căutarea adevărului. „Sunt toate căi parţiale de înţelegere a unei realităţi foarte bogate şi care nu poate să fie cunoscută printr-o singură metodă", a declarat Carreira. În opinia sa, ştiinţa explică modul în care funcţionează materia. Însă, ştiinţa nu poate să identifice raţiunea existenţei şi funcţionării materiei, conform catholicnewsagency.com.

Și matematicianul John Lennox a criticat, recent, teoria exprimată de Hawking în cartea The Grand Design. Manuel Carreira este doctor în fizică şi profesor de filosofie la Universitatea Comillas din Spania.