Un conciliul panortodox se anunţă iminent

41

Mitropolitul ortodox de Volokolamsk, Hilarion a declarat într-un interviu pentru Radio Vatican, că un al optulea Conciliu panortodox este necesar pentru a clarifica anumite chestiuni "tehnice"ce ţin de Biserica Ortodoxă, cum ar fi în ce mod să se acorde autocefalia şi ordinea în care să fie numite Bisericile în listele oficiale.

"Nu va fi luată nici o decizie care să nu fi fost deja exprimată de comisia pregătitoare în aceşti ultimi 50 de ani," a asigurat mitropolitul, subliniind că "toate temele discutate în această jumătate de secol vor fi confruntate din nou înainte de Conciliu."

Ultimul Conciliu al Bisericilor Ortodoxe a avut loc în 1961, la Rodi, sub egida Patriarhului de Constantinopol din acea perioadă, Atenagora. Potrivit catholica.ro, înalţii reprezentanţi nu au discutat atunci problematici doctrinare, însă nu au reuşit să ajungă la un acord în privinţa temelor abordata în cadrul adunării.

Una dintre problemele care rămâne urgentă este legată de ortodocşii ucraineni care, din punct de vedere canonic, nu sunt în comuniune cu Bisericile locale şi care aşteaptă de la Conciliu recunoaşterea autocefaliei, ca şi aplicarea numelor lor în listele Bisericii.

(Foto: theologhia.wordpress.com)