Un iezuit este noul capelan al Camerei Reprezentanilor

189

Preotul iezuit Patrick J. Conroy a devenit miercuri noul capelan al Camerei Reprezentanţilor din Congresul american. Este primul iezuit care primește această învestitură.

Conroy îl înlocuiește pe Daniel P. Coughlin, care a fost la rândul său primul capelan catolic al Camerei, învestit în anul 2000. „Părintele Pat Conroy vine cu un respect deosebit pentru activitatea noastră", a spus liderul democrat Nancy Pelosi. „Este o ocazie în care onoarea se împletește cu istoria – profund personală, fără politică – și îi urăm succes în noua slujbă."

Între sarcinile capelanului se numără deschiderea sesiunilor Camerei cu rugăciune, oferirea de consiliere pastorală, coordonarea vizitelor altor capelani, oficierea serviciilor de înmormântare. „În postul de capelan nu am responsabilităţi în ceea ce privește viaţa religioasă a tuturor celor ce lucrează aici, sau în ceea ce privește modul în care își practică credinţa bisericilor din care ei fac parte. Un capelan nu este un personaj cultic, ci mai mult ca un consilier", a spus Conroy într-un interviu acordat publicaţiei Oregon Live.

Conroy a absolvit teologia în 1972 și în 1983 a obţinut un master la Jesuit School of Theology of Santa Clara University. Între anii 1990-94 și 1997-2003 a fost capelanul Georgetown University, cea mai veche instituţie academică catolică iezuită din SUA. Capelanul Senatului american este din anul 2003 Barry C. Black, adventist de ziua a șaptea, vice-amiral și fost capelan al US Navy.