Rusia: Expoziţie unică de artă religioasă veche

54

O expoziţie inedită de artă religioasă a fost deschisă la Galeria Tretyakov din Moscova, aceasta fiind considerată un semn în plus al ascensiunii de care se bucură Biserica Ortodoxă în Rusia.

Expoziţia a fost deschisă cu ajutor financiar din partea autorităţilor de la Kremlin şi pune la dispoziţia celor interesaţi opere de artă religioasă vechi de secole, provenite din Ucraina, Belarus şi partea europeană a Rusiei, notează Reuters. Sunt reunite astfel 420 de opere de artă adunate din 25 de muzee ale Rusiei, dar şi unele provenite de la Muzeul Luvru.

„Până la urmă, obiectele sfinte din cadrul expoziţiei servesc doar ca motiv, ca justificare pentru ca statul şi biserica, societatea religioasă şi cea seculară, şi diversele culturi să se reunească şi să vadă ce este mai bun din ceea ce a păstrat istoria noastră", a declarat părintele Nicolai Kim, reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Una dintre atracţiile expoziţiei este poarta unei catedrale din Suzdal (oraş situat la 200 de km nord-est de Moscova), care cântăreşte 600 de kilograme şi este poleită în aur. Icoane din secolul al XI-lea, copii ale Noului Testament legate în coperte metalice şi veşminte preoţeşti sunt prezentate în cadrul expoziţiei.

Directorul Galeriei Tretyakov a declarat că în spatele sponsorizării acestei expoziţii s-ar afla chiar preşedintele rus Dmitri Medvedev.

(Foto: theartnewspaper.com)