Vaccinul cu porc, o dilemă pentru pelerinii musulmani

70

Trei milioane de musulmani sunt aşteptaţi să participe săptămâna viitoare la pelerinajul Hajj, o datorie religioasă fundamentală pentru adepţii religiei islamice. Pelerinii sunt obligaţi să se vaccineze împotriva meningitei, însă unii pelerini refuză vaccinul din cauza conţinutului său de substanţe de origine porcină.

Gigantul farmaceutic Novartis a anunţat, în 2010, că a produs primul vaccin anti-meningită fără porc, fiindcă musulmanilor le este interzis consumul acestei cărni considerate a nu fi "halal" (curată), relatează Religion News.

Nu toţi musulmanii sunt însă convinşi că vaccinul respectă, cu adevărat, standardul religios şi consideră că încă mai cuprinde derivate porcine. Din acest motiv, unii renunţă cu totul să plece în călătoria spre Mecca.

Teologii islamici consideră, în general, că un musulman nu trebuie să consume sau să folosească produse care nu sunt halal. Însă există, în acelaşi timp, şi un consens în privinţa permisiunii de a folosi aceste produse, pentru o nevoie specifică, dacă niciun alt produs nu poate răspunde nevoii.