Sănătatea adulţilor, afectată de sărăcia din copilărie

284

Copiii care au fost săraci de la naştere până la vârsta de doi ani prezintă un risc de două ori mai mare de a face artrită şi de a avea hipertensiune arterială la maturitate, dezvăluie un studiu recent, efectuat de cercetătorii de la universităţile din Chicago, California, Irvin şi British Columbia, din SUA.

Potrivit descoperirilor recente, bolile pot apărea în jurul vârstei de 30 de ani, iar impactul este unul pe termen lung. Cei care suferă de aceste boli lucrează mai puţine ore şi, în consecinţă, au un venit mai mic decât al celor de aceeaşi vârstă cu ei, dar care sunt sănătoşi.

Concret, adulţii care erau bolnavi au avut câştiguri aproape la jumătate faţă de colegii lor (21.600 de dolari pe an, în comparaţie cu 53.400 de dolari) şi au lucrat cu 400 de ore mai puţin (echivalentul a 10 săptămâni).

Concluziile acestui studiu completează descoperirile făcute de câteva studii anterioare, care subliniaseră că stresul prelungit al mamei în timpul sarcinii sau al bebeluşului, imediat după naştere, conduc la inflamaţii cronice ce se transformă în boli, la maturitate.

Studiul a fost efectuat pe un număr de 5.000 de cupluri de părinţi şi copiii lor, urmărite de cercetători din anul 1968 până în prezent.