Vedetă din România: „În vacanţa viitoare vreau să citesc Biblia”

402

Ziarul Adevărul i-a luat un interviu cântăreţei Alina Sorescu, împătimită de călătorii în destinaţii exotice. Nu mică le-a fost mirarea când Alina a inclus în planurile de vacanţă și Biblia.

Soţia designerului Alexandru Ciucu, la care apelează și Casa Regală, a declarat că în ultima escapadă a citit Numele Trandafirului, de Umberto Eco, „iar în vacanţa care urmează mi-am propus să citesc Biblia."

Desigur că orice plan de citire a Bibliei este binevenit, doar că Biblia nu se citește ca orice altă carte, ci se studiază. Și nici studiul nu se face oricum. Scriitorul american Neale Donald Walsch, cunoscut pentru seria de cărţi Conversaţii cu Dumnezeu, avertizează împotriva unui trend de a citi Biblia în mod selectiv.

Biblia nu trebuie parcursă ca o carte de povești orientale, nici în stilul „bufetului suedez" în care alegem doar pasajele care ni se par interesante sau care se potrivesc cu gândirea și stilul nostru de viaţă, dar nu trebuie parcursă nici printr-o abordare literară care poate conduce la decizii și erori fundamentale.

Sesizând dificultăţile interpretării literare a Bibliei, Calvin Rock, fost președinte la Oakwood College susţine că „cuvântul profeţilor … oferă întotdeauna principii absolute, dar nu oferă o practică absolută. Mesajele lor sosesc la noi ca 'axiome', nu ca reguli 'trans-generaţionale' fixate și impuse odată pentru totdeauna." Citind Biblia, noi trebuie să învăţăm „să aplicăm principiile de adevăr și dreptate, cu curaj, în lumea noastră, așa cum au făcut-o ei în a lor".