Prea mult televizor ar putea crește riscul de Alzheimer

211

Se pare că prea multe ore petrecute în faţa televizorului pot dăuna creierului și pot crește riscul apariţiei maladiei Alzheimer. Mai mult decât atât, efectele s-ar putea instala mai repede decât s-a crezut, conform unui studiu realizat de Institutul pentru Cercetare și Educare California de Nord.

Cercetătorii și-au urmărit subiecţii 25 de ani, începând de când aceștia erau tineri adulţi, și au investigat legăturile dintre un stil de viaţă sedentar, performanţa cognitivă și riscul de demenţă. Rezultatele arată că, ajunși la vârsta mijlocie, aceia care obișnuiau să petreacă în jur de 4 ore la televizor, în fiecare zi, s-au descurcat destul de prost la testele care măsoară performanţa cognitivă. Studiul mai arată că persoanele care au raportat și nivele scăzute de activitate fizică s-au descurcat cel mai prost la teste.

Kristine Yaffe, profesoară de psihiatrie, neurologie și epidemiologie la Universitatea din California spune că rezultatele studiului au implicaţii importante pentru copii și tineri adulţi, care sunt mult mai conectaţi la gadgeturi și care duc o viaţă sedentară și acasă, dar și la serviciu. Vestea bună ar fi că pare posibilă mișcorarea riscului declinului cognitiv prin schimbarea stilului de viaţă.

În special, femeile ar trebui să aibă grijă la acest aspect, având în vedere că un alt studiu a demonstrat că cele care au probleme cu memoria de timpuriu ajung mult mai repede la stadiul de demenţă, comparativ cu bărbaţii. Cercetătorii nu știu de ce pare să existe o diferenţă între sexe în ce privește rata de declin a memoriei, așa că următorul pas ar trebui să fie înţelegerea acestui mecanism, a declarat Katherine Lin, care a participat la studiu.

Se pare că pe parcursul a 8 ani de zile, starea femeilor s-a deteriorat de două ori mai repede decât cea a bărbaţilor, atât în ceea ce privește memoria și testele cognitive, cât și în ce privește abilitatea de a funcţiona normal, așa cum a fost evaluat de către partenerul de viaţă sau alte persoane care aveau grijă de ele. Pe măsură ce timpul trece, rata declinului cognitiv la femeie se accelerează comparativ cu cea a bărbaţilor, concluzionează Murali Doraiswamy, autorul studiului și profesor de psihiatrie la Universitatea Duke.

Între timp, rezultatele unui alt studiu sprijină ideea că și singurătatea poate fi un factor de creștere a riscului de demenţă, independent de reţeaua socială a unei persoane. „Singurătatea este o formă de stres psihosocial”, a explicat Nancy Donovan, psihiatru și autoare a studiului. Cercetătorii au urmărit 8.311 adulţi de peste 65 de ani, timp de 12 ani, în care de două ori au trebuit să completeze chestionare privind percepţia singurătăţii. Acest factor a fost examinat împreună cu performanţele cognitive, cu starea generală de sănătate, cu statutul sociodemografic și caracteristicile reţelei sociale.

Cercetătorii au descoperit că persoanele cele mai singuratice – aproape 1 din 6 – au manifestat și cel mai accelerat declin în testele de performanţă cognitivă. Scorurile obţinute au început să scadă cu 20% mai repede comparativ cu scorurile persoanelor care nu au declarat că se simt singure, scrie Washington Post.