40 de medicamente vitale pentru bolnavii de cancer lipsesc din farmacii

188

Pacienţii bolnavi de cancer au dreptul la tratatment gratuit, însă în România lipsesc peste 40 de medicamente vitale din farmacii, deşi acestea sunt trecute în ghidurile Ministerului Sanataţii.

Reprezentanţii Societaţii Naţionale de Oncologie s-au întâlnit în acest weekend pentru a gasi soluţii la problema cu care se confruntă bolnavii de cancer.

„Toţi pacienţii bolnavi de cancer au dreptul la tratament gratuit. Faptul că unii pacienţi plătesc anumite medicamente ar putea avea mai multe explicaţii. Ar fi vorba despre medicamente ieftine, neatractive din punctul de vedere al profitului firmelor şi, în acest caz, Ministrul Sănătăţii va interveni ca respectivele produse să fie aduse de Unifarm", a explicat preşedintele CNAS, conform Mediafax .

„Am decis ca la această întâlnire să invitam şi partidele parlamentare la redactarea unui document pentru implementarea Registrului Naţional de Oncologie și pentru găsirea unor soluţii de urgenţă privind medicamentele și fondurile destinate tratării bolnavilor de cancer", a declarat preşedintele Societaţii Naţionale de Oncologie, profesor doctor Florin Bădulescu.

Nu mai puţin de 90.000 de bolnavi cu cancer primesc citostatice în România. Un total de 830 milioane lei pe an reprezintă bugetul alocat pentru tratamentul cu citostatice, o treime din bani fiind alocaţi de către Ministerul Sănătăţii, iar două treimi de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.