Cercetătorii dezvăluie un volum uriaş de date privind cancerul la copii

24

Cercetători americani au publicat cea mai mare antologie de date genetice privind cancerul în copilărie, pentru a accelera ritmul descoperirii de noi tratamente.

Proiectul US Pediatric Cancer Genome a cartat întreg genomul (tot ADN-ul) a 260 de tineri pacienţi bolnavi de cancer.

Analizând diferenţele între fiecare dintre celulele sănătoase şi cele canceroase ale copiilor, omenii de ştiinţă au reuşit să identifice cauze pentru câteva dintre cele mai grave forme de cancer infantil. Cercetătorii speră ca, distribuind lucrările lor, să faciliteze noi descoperiri.

Antologia, publicată în jurnalul Nature Genetics, a dezvăluit deja un nou tratament pentru o formă rară de cancer la ochi, numită retinoblastom. De asemenea, proiectul a adus noutăţi semnificative privind cancere agresive, precum o formă de cancer la creier şi una de cancer al sângelui.

„Am identificat schimbări neobişnuite, 'criptate', la celulele mai multor bolnavi de cancer, care nu ar fi putut fi găsite folosind alte metode”, a declarat dr. Richard Wilson, directorul Institutului Genome, în cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii din Washington.

Josephine Querio, de la Institutul de Cercetare în domeniul Cancerului din Marea Britanie, a apreciat că lucrarea este „teribil de importantă. Studiul cancerului dezvoltat în copilărie este o parte din efortul global de a inventaria defectele de gene care ar putea cauza diferite cancere”.