Fără băuturi cu zahăr în New York

221

Primarul oraşului New York intenţionează să pună în aplicare un proiect ambiţios de combatere a obezităţii, prin interzicerea vânzării în cantităţi mari a băuturilor răcoritoare cu conţinut mare de zahăr.

Vânzarea băuturilor cu zahăr în cantităţi mai mari de 450 de mililitri ar putea fi interzisă începând din martie, anul viitor. Eventuala interdicţie s-ar aplica băuturilor răcoritoare, de la energizante la sucuri şi ceaiuri îndulcite, care se vând în cofetării, lanţurile de restaurante fast-food, cinematografe şi chiar la arenele sportive.

Băuturile dietetice, de fructe, lactate de tip milkshake sau băuturile alcoolice nu vor intra sub interdicţie, iar măsura nu se va aplica în supermarketuri. Interdicţia nu se va aplica băuturilor cu mai puţine calorii, precum apa vitaminizată sau ceaiurile neîndulcite.

Iniţiativa primarului Michael Bloomberg va trebui aprobată de Comisia pentru Sănătate, ceea ce nu ar fi dificil, întrucât membrii acesteia sunt numiţi chiar de el, scrie NYTimes.

În timpul mandatului său, Bloomberg a făcut din sănătătea publică una dintre priorităţile sale, adoptând o serie de reglementări dure, printre care interzicerea fumatului în parcuri şi restaurante sau folosirea grăsimilor artificiale în restaurante.

Măsurile luate de el i-au adus porecle ca „dădaca Bloomberg”, din partea celor care consideră că restricţiile le limitează libertatea personală. Dar multe dintre măsurile adoptate în New York au devenit exemple pentru alte oraşe, inclusiv restricţiile împotriva fumatului şi a grăsimilor trans, folosirea reclamelor grafice pentru a combate fumatul sau obligarea lanţurilor de restaurante să afişeze conţinutul caloric al produselor.

În oraşul New York, unde mai mult de jumătate dintre adulţi sunt supraponderali, dr. Thomas Farley, şeful Departamentului de Sănătate al statului New York, dă vina pe băuturile cu zahăr pentru jumătate din rata de creştere a obezităţii în oraş, în ultimii 30 de ani.