Detectarea cancerului, posibilă cu 6 ani înainte de declanşarea bolii

451

Cancerul poate fi detectat cu şase ani înainte de formarea tumorilor, anunţă cercetătorii la Universitatea Nottingham, din Marea Britanie. Detectarea se face cu ajutorul unui test sangvin care va fi disponibil pe piaţă începând din 2011.

   

    Testul pus la punct de medicii oncologi poate să detecteze în stadii timpurii cancerul mamar şi cancerul pulmonar, fapt ce ar salva mii de vieţi şi i-ar scuti pe pacienţi de durerea resimţită în timpul tratamentelor chimioterapeutice, notează Mediafax. Testul Oncimmume identifică acele semnale care indică prezenţa în sânge a cancerului în fază germinală. Prin simpla recoltare a câtorva mililitri de sânge se pot detecta astfel de semnale cu până la şase ani înainte de declanşarea bolii.

    „Am început să înţelegem carcinogeneza într-un fel în care nu am cunoscut-o niciodată până acum – văzând ce tip de proteine se dezvoltă în mod greşit şi în ce fel sistemul nostru imunitar reacţionează", a declarat medicul John Robertson, care a lucrat 15 ani pentru a concepe acest test. Testul este de două ori mai performant în detectarea cancerului pulmonar, comparativ cu tomografiile.

    Prezentarea oficială a testului va avea loc la Chicago, săptămâna viitoare, în cadrul conferinţei anuale a American Society of Clinical Oncology.