Euro se depreciază sau dispare

55

    Moneda unică europeană ar putea să dispară în următorii cinci ani, în cazul în care se păstrează actuala componenţă a zonei euro. În urma unui sondaj realizat de Sunday Telegraph, 12 economişti britanici au spus că zona euro nu va supravieţui în forma actuală. Alţi 8 analişti economici au afirmat exact contrariul.

   Problemele financiare ale Greciei, Spaniei şi Portugaliei au modificat percepţiile vizavi de viitorul monedei unice. Euro trece printr-o „criză existenţială" a declarat cancelarul german, Angela Merkel. Doi dintre analiştii care cred în supravieţuirea monedei unice au declarat că dispariţia monedei este posibilă doar în cazul în care cel puţin unul dintre statele din zona euro ar intra în incapacitate de plată a datoriilor.

    Deprecierea treptată a monedei unice spre paritate cu dolarul, anul viitor, ar putea să salveze moneda europeană, crede economistul Nouriel Roubini, „profetul crizei". „Pentru ca Grecia, Spania, Portugalia şi Irlanda să rămână în uniunea monetară, singura cale de refacere a competitivităţii este un euro mai slab" în raport cu dolarul, spune Roubini.