În 2030, vor fi cu 50% mai mulţi bolnavi de cancer

86

Medicii oncologi din România au de luptat cu naivitatea pacienţilor care ignoră avertizările specialiştilor şi cu ostilitatea unul sistem medical ineficient.

"Numărul de cancere pulmonare de la noi e în creştere, pe când în alte ţări scade de ani buni," remarca oncologul Florin Băcanu, specialist în oncologie medicală la Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală, într-un interviu acordat ziarului Evenimentul Zilei. Medicul atrage atenţia că, în 20 de ani, numărul bolnavilor de cancer va creşte cu aproximativ 50%, estimare care ar trebui să genereze schimbări majore la nivelul gândirii populaţiei, dar şi la nivelul organizării sistemului medical.

"Ştim cu exactitate că dacă oamenii nu ar fuma, 60%-70% din cancerele pulmonare ar dispărea," spune Băcanu. "Este nevoie de un efort considerabil de conştientizare la nivelul societăţii pentru ca măcar cancerele evitabile să nu se mai producă. Fiecare om ar trebui să ştie că 50% dintre fumători mor făcând un cancer pulmonar, nemaivorbind că fumatul duce şi la boli cardivasculare. Tinerii trebuie să ştie că fumatul scurtează viaţa în medie cu 16 ani. Regretele de apoi nu contează."

Sistemul medical actual nu este pregătit să facă faţă unei creşteri a incidenţei cancerului, mai ales în condiţiile în care nici situaţia prezetă nu este optimistă. "Trebuie să fim realişti," spune Băcanu "şi să înţelegem că dacă nu sunt bani nu putem avea parte de tratamente ca în America." În prezent, mai spune oncologul, "doar 25% dintre pacienţii care au nevoie de radioterapie pot să beneficieze de ea, pentru că sunt prea puţine aparate." Situaţia este cu atât mai dificilă cu cât, potrivit spuselor lui Băcanu, "chiar dacă ar cumpăra cineva acum trei sferturi din acele aparare necesare, nu există specialişti pentru ele."