Metastaza cancerului ar putea fi prevenită

130

O proteină numită E2F ar putea fi cheia pentru a opri dezvoltarea şi răspândirea celulelor canceroase, evitând în felul acesta metastaza.

Cel mai problematic aspect în cazul cancerului este creşterea şi înmulţirea celulelor canceroase, lucru care în final produce metastază. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford arată într-un studiu publicat în Molecular Cell, faptul că o proteină din corpul uman, numită E2F, ar putea avea un rol important în prevenirea fazei terminale a cancerului. E2F a fost descoperită în anii´90 odată cu faptul că ea are o funcţie dublă: uneori contribuie la înmulţirea celulelor canceroase iar alteori le elimină. Cercetătorii de la Oxford explică în studiul lor metoda pe care au descoperit-o pentru a anula funcţia negativă a proteinei E2F, notează ro.stiri.yahoo.com.

Natura proteinei E2F este controlată de două enzime, dintre care una devine hiperactivă în cazul celulelor canceroase. Profesorul Nick La Thangue, coordonatorul studiului, a declarat că există un program menit să creeze medicamente care să inhibe această enzimă. Din punctul lui de vedere, în câţiva ani vor putea începe testele clinice în care medicamentul va fi folosit pentru a preveni metastaza la aproape orice tip de cancer.