Bangladesh: Copiii muncitori sunt învăţaţi să economisească bani

108

În Bangladesh, mai bine de 3,5 milioane de copii sunt nevoiţi să muncească pentru a putea trăi, dar de multe ori, aceştia îşi cheltuiesc banii în mod necorespunzător, motiv pentru care o iniţiativă socială şi-a asumat drept scop să îi înveţe pe micuţi cum să economisească.

Copiii şi tinerii sunt, în general, principala sursă de forţă de muncă în Bangladesh, deoarece sunt cei mai slab plătiţi. Nu există nicio reglementare în ceea ce priveşte salariile lor, numărul de ore de lucru săptămânale sau alte condiţii, motiv pentru care, de multe ori nu le rămâne timp pentru educaţie şi recreere. Însă chiar dacă muncesc, ei nu reuşesc să economisească nimic, fie pentru că nu ştiu cum să administreze banii, fie din cauza furturilor, notează BBC.

În Bangladesh, cei sub 18 ani au nevoie de autorizaţia părinţilor pentru a putea deschide un cont bancar unde să-şi păstreze banii, lucru aproape imposibil, deoarece majoritatea nu locuiesc cu părinţii, ci pe străzi sau în cartiere mărginaşe. Pentru a rezolva această problemă, în anul 2007 Organizaţia Save the Children a înfiinţat o „reţea bancară", administrată de copii şi voluntari, Chayabrikhkho, care are la ora actuală 750 de conturi. Reprezentanţii organizaţiei speră ca în curând, autorităţile să schimbe legislaţia în ceea ce priveşte vârsta pentru a putea avea un cont bancar.

În prezent, în Bangladesh trăiesc 70 de milioane de copii, dintre care 7 milioane sunt nevoiţi să muncească.