O nouă terapie distruge cancerul fără să afecteze celulele sănătoase

103

După zeci de ani de cercetări, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Missouri au descoperit un tratament care atacă doar celulele canceroase, fără a le distruge şi pe cele sănătoase din jur.

 

În 1932 a fost descoperit potenţialui neutronilor de bor (BNCT) împotriva cancerului. BNCT implică injectarea tumorilor cu agentul de captură, izotopul bor-10, care interacţionează cu fasciculii de neutroni epitermali, producând o reacţie biologică distructivă. Astfel, se formează bor 11 şi se eliberează radiaţia letală sub forma particulelor alfa (heliu-4) şi ioni de litiu care distrug tumoarea. Deşi procedura BNCT în sine a fost dezvoltată în urmă cu mai mult timp şi reprezintă un tratament sigur, era necesară găsirea unei metode prin care procedura să atace exclusiv tumoarea, dar nu şi ţesuturile sănătoase, notează descopera.ro.

Cercetătorii de la Universitatea din Missouri au determinat o serie de celule canceroase să absoarbă şi să stocheze o substanţă chimică creată de profesorul M. Frederick Hawthorne. Astfel, substanţa aceasta, când capturează un neutron, elimină atomi de litiu şi heliu, care distrug celulele canceroase, fără a afecta şi celulele sănătoase. Această nouă terapie a fost testată pe şoareci şi rezultatele au arătat că funcţionează; prin urmare, se vor face teste pe animale mai mari şi apoi pe oameni, pentru ca în viitor bolnavii de cancer să poată fi trataţi în acest fel.