Ce cred ceilalţi despre tine atunci când vorbești

2342

Există multe feluri prin care putem să ne dezvăluim caracterul faţă de cei din jur. Însă nu putem controla toate informaţiile pe care ei le percep despre noi. Vocea, ca și comportamentul nonverbal, ne trădează emoţiile și personalitatea, spun cercetătorii.

Vocea are caracteristica de a exprima foarte bine sentimentele reale, pe care de multe ori vrem să le ascundem, iar noi nici nu ne dăm seama de asta. Dacă nu suntem experţi în controlul de sine, vocea le transmite celorlalţi atunci când suntem emoţionaţi, nervoși, bucuroși, impresionaţi sau dezgustaţi.

Mai mult decât atât, vocea ne ajută la identificarea personalităţii interlocutorului. Printr-un experiment, cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit că oamenii reușesc să îi deosebească foarte bine pe introvertiţi de extrovertiţi bazându-se doar pe voce. Persoanele introvertite au o voce slabă și molcomă, pe când vocea persoanelor extrovertite are volum.

O altă concluzie a studiului a fost că cea mai plăcută voce este cea care seamănă cu a noastră, iar cea mai neplăcută este o voce ascuţită. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că bărbaţii le găsesc atrăgătoare pe femeile cu voci ascuţite, iar femeile îi găsesc atrăgători pe bărbaţii cu voci groase și puternice, care denotă o personalitate pe măsură, scrie Adevărul.