OMS: gazele de eşapament diesel, mai nocive decât fumatul pasiv

129

Gazele de eşapament ale motoarelor diesel cauzează cancer şi sunt mai nocive ca fumatul pasiv, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

OMS a anunţat marţi, la Lyon, că a decis să modifice gradul de alertă în ceea ce priveşte gazele de eşapament, numindu-le cancerigene. Decizia a fost luată după ce Dr. Debra T. Silverman, director de epidemiologie a mediului la Institutul Naţional de Cancer din Statele Unite ale Americii a realizat un studiu care stabileşte o relaţie cauză-efect între gazele de eşapament şi cancer.

Studiul a analizat expunerea a 12.000 de mineri la gazele de eşapament produse de motoare diesel într-o perioadă de 50 de ani. Concluzia a fost că minerii nefumători prezintă un risc de şapte ori mai mare de cancer pulmonar decât fumătorii pasivi. De asemenea, studiul arată că riscul de îmbolnăvire de cancer este cu atât mai crescut cu cât expunerea este mai îndelungată.

Statutul gazelor de eşapament se schimbă acum pentru prima oară în 23 de ani, după ce, în 1989, OMS le-a etichetat ca „probabil cancerigene". În prezent, gazele de eşapament fac parte din grupa 1 de risc cancerigen, împreună cu fumatul, azbestul, radiaţiile ultra-violete şi alcoolul.