Experţii pregătesc măsuri pentru ieşirea Greciei din zona euro

61

Oficialii europeni au pus la punct un plan de urgenţă pentru cel mai pesimist scenariu privind viitorul Greciei şi anume ieşirea din zona euro, care ar avea efecte drastice în toată Uniunea.

Planul de urgenţă ar putea fi implementat dacă la alegerile de pe 17 iunie voturile cetăţenilor vor duce la formarea unei coaliţii de guvernământ care să respingă măsurile de austeritate stabilite de liderii europeni în schimbul acordului de finanţare. Deşi este un vot politic, el este perceput de celelalte ţări ca alegerea elenilor de a sta în blocul monetar sau de a-l părăsi.

Măsurile luate în calcul nu sunt politice. Este o planificare a experţilor financiari europeni care include limitarea plafonului maxim pentru retragerile de la bancomate, impunerea unor controale la frontiere, şi măsuri de limitare a intrărilor şi ieşirilor de capital străin din Grecia, relatează Reuters.

Investitorul miliardar George Soros a lansat o predicţie conform căreia moneda unică mai are de trăit maxim trei luni, dacă nu se iau măsuri drastice pentru salvare ei. Ca răspuns, şeful FMI Christine Lagarde a declarat într-un interviu pentru CNN că este nevoie de un plan de acţiune pentru salvarea euro „în mai puţin de trei luni".

Lagarde susţine în continuare reducerea deficitului bugetar prin măsuri de asuteritate, dar care să fie mai lejere, pentru a putea fi suportate pe termen lung. Lagarde nu a vrut să prezică niciun scenariu pentru viitorul Greciei.