OMS: Peste jumătate din ţările lumii nu luptă împotriva cancerului

24

Peste jumătate din ţările lumii nu au planuri eficiente de prevenire, depistare timpurie şi tratament al cancerului, deşi o treime dintre decesele cauzate de cancer pot fi evitate prin eliminarea factorilor de risc.

Studiul a fost realizat la comanda Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a evaluat situaţia din 185 de ţări. Concluziile date publicităţii pe 4 februarie – Ziua Mondială a Luptei Împotriva Cancerului – au arătat că există lipsuri majore în ceea ce priveşte elaborarea unor planuri de acţiune şi combatere efectivă a cancerului. Astfel, numai 17% dintre ţările africane şi doar 27% dintre ţările sărace au elaborat planuri pentru combaterea cancerului şi dispun de finanţarea necesară implementării acestora, relatează Mediafax.

Restul ţărilor nu reuşesc să implementeze planurile pe care le au, din cauza incapacităţii instituţionale sau a alocărilor bugetare insuficiente.

În fiecare an, se înregistrează 13 milioane de cazuri noi de cancer, deşi cercetările indică faptul că o treime dintre decesele cauzate de cancer pot fi atribuite unor factori de risc care pot fi evitaţi, precum fumatul, obezitatea, consumul de alcool sau infecţiile.

Ziua Mondială a Luptei Împotriva Cancerului este un eveniment anual care a fost instituit pentru a atrage atenţia oamenilor, organizaţiilor guvernamentale şi neguvernamentale că trebuie să fie uniţi în combaterea acestei „epidemii" globale, mai arată OMS.