Parisul renunţă la interdicţia purtării pantalonilor în public

116

Pe 31 ianuarie, ministrul francez al drepturilor femeilor a abrogat o lege veche de peste două secole care interzicea pariziencelor să poarte pantaloni, fără permisiunea poliţiei.

„Hotărârea este incompatibilă cu principiul egalităţii între femei şi bărbaţi, care este stipulat şi în Constituţie şi în angajamentele europene pe care le-a semnat Franţa", a anunţat într-un comunicat de presă ministrul Vallaud-Belkacem, spre satisfacţia activistelor pentru egalitatea femeilor şi bărbaţilor.

Legea care interzice femeilor să poarte îmbrăcăminte bărbătească datează din timpul Revoluţiei Franceze, mai exact din noiembrie 1799. Originea interdicţiei vine de la decizia revoluţionarilor de a purta pantaloni lungi, nu „culottes" (pantaloni strânşi sub genunchi, simbolul vechiului regim burghez). Femeile care au vrut să participe la revoluţie au solicitat să poate şi ele pantaloni asemenea bărbaţilor, dar poliţia le-a interzis.

Din 1982 legea este mai permisivă în cazul femeilor care merg pe bicicletă sau călăresc, scrie Russia Today. În zilele noastre, femeile puteau purta fustă sau pantaloni după bunul lor plac, chiar şi până la decizia de pe 31 ianuarie. Însă activistele feministe au atras mereu atenţia asupra faptului că legea era un obstacol în calea egalităţii de gen.