Oncolog: „Lupta împotriva cancerului bate pasul pe loc”

115

Zilele acestea are loc în Lugano, Elveţia, Forumul Internaţional de Oncologie, dar veştile care vin de acolo nu sunt prea bune. După ani de zile de cercetări şi tratamente scumpe, medicii oncologi afirmă că lupta împotriva cancerului bate pasul pe loc şi că pacienţii trebuie să înţeleagă că tratamentul nu este mereu unul medicamentos.

În anul 2008, 7,5 milioane de persoane au decedat din cauza cancerului şi, dacă nu se ia nicio măsură, numărul victimelor va ajunge la 13 milioane în 2013. Având în faţă statistici aşa de sumbre, medicii prezenţi în Elveţia şi-au propus să găsească soluţii care să împiedice decesul a cel puţin 2,5 milioane de persoane până la finele anului 2013.

Unul dintre mijloacele prin care acest obiectiv poate fi realizat este o investiţie substanţială din partea ţărilor din organizaţiile G8 şi G20 în sistemele medicale. Totodată, investiţiile ar trebui să acopere şi mijloacele de prevenţie.

Pentru a nu deveni pacienţi în saloanele de oncologie, prevenţia ar trebui să urmărească campanii anti-fumat, împotriva consumului de băuturi alcoolice şi care să încurajeze exerciţiul fizic, crede profesorul Franco Cavalli, preşedintele Şcolii Europene de Oncologie şi organizatorul forumului.