Manuel Castells despre apariţia unei noi culturi economice

32

Manuel Castells, unul dintre cei mai citaţi sociologi din lume, potrivit BBC, e de părere că, în curând, am putea asista la apariţia unui nou tip de capitalism, bazat pe dezvoltarea unor afaceri compatibile cu contra-cultura ultimilor 20 de ani.

Oamenii au început deja să trăiască diferit, pe măsura capacităţii lor, unii „fiindcă doresc un mod de viaţă alternativ, alţii pentru că nu au altă posibilitate", explică sociologul. „Mă refer la observaţia unuia dintre cele mai recente studii ale mele, privind oamenii care au decis să nu aștepte revoluţia pentru a începe să trăiască diferit. Aceştia au extins cea ce eu numesc, folosind un termen tehnic 'practici necapitaliste'.”

Sociologul a detaliat, discutând despre practici economice care nu sunt motivate de profit – reţelele barter, moneda socială, cooperativele, managementul individual, reţelele de agricultură, ajutorarea reciprocă, reţele de furnizare de servicii gratuite „în speranţa că altcineva ţi se la furniza și ţie. Toate acestea", spune Castells, „există și se extind în lume."

Criza financiară a generat o criză de încredere în instituţiile statului, a mai adăugat sociologul. El a spus că acest climat va hrăni „o societate neguvernabilă", fapt care poate avea consecinţe de tot felul, „unele dintre ele foarte periculoase".

Puteţi asculta opiniile lui Castells, audiind în inegralitate interviul acordat canalului BBC Radio 4.