Premieră medicală: au fost create celulele ce distrug cancerul

382

O echipă de cercetători din Japonia a reuşit crearea în laborator a unor celule capabile să distrugă cancerul. Aceste celule (numite limfocite T) există în cantităţi mici în corpul uman, dar injectarea unei cantităţi mult mai mari din acestea ar îmbunătăţi sistemul imunitar, relatează Daily Mail.

Experţii de la centrul de cercetare Riken din Japonia au denumit aceste celule limfocite T ucigaşe şi au reprogramat lifocitele din organism specializate în distrugerea unui anumit tip de cancer în alt tip de celulă, denumită celulă stem pluripotentă indusă (celulă iPS).

Încercările anterioare au relevat că limfocitele T produse în laborator, prin metode convenţionale, nu au fost eficiente în distrugerea cancerului. Aceasta se întâmplă din cauza duratei scurte de viaţă, ceea ce le face nepotrivite pentru tratamente.

„Următorul pas este să testăm dacă aceste celule T vor ucide, într-adevăr, doar celulele canceroase, nu toate celulele. Dacă vor reuşi acest lucru, ele vor fi injectate direct în pacienţi, ca tratament. În cazul în care lucrurile decurg cum este de aşteptat, pacieţii vor putea beneficia de acest tratament în viitorul apropiat", a declarat Hiroshi Kawamoto, liderul studiului.