Fumatul ca mijloc de relaxare este un MIT

424

Fumatul ca mijloc de eliminare a stresului şi de relaxare este doar o impresie, lucrurile stând exact invers în realitate, demonstrează un studiu recent care a distrus mitul.

Concluzia aparţine unei echipe de cercetători de la Universitatea East London. Aceştia au evaluat şi comparat nivelul de stres în rândul a 491 de voluntari, care au acceptat să renunţe la fumat pentru o perioadă de timp. După şase luni, unii fumători şi-au reluat obiceiul, în timp ce alţii au rămas abstinenţi. Potrivit monitorizărilor, nefumătorii au înregistrat un nivel de stres cu 12 puncte mai mic decât fumătorii.

Psihologul Andy Parrot, care a publicat acest studiu în jurnalul medical American Psychologist subliniază că, de fapt, nicotina creşte nivelul de anxietate şi stres. Dr. Parrot a completat rezultatele acestui studiu cu 30 de studii proprii pentru a demonstra că iluzia relaxării pe care o dă fumatul unei ţăgări nu este decât reacţia cauzată de dependenţa de nicotină. La puţin timp după stingerea ţigării, fumătorul va simţi o anxietate mai mare decât înainte de a fuma.

Cercetătorii britanici speră că această informaţie să îi ajute pe fumători să înţeleagă de ce fumează şi să nu mai considere că fumează pentru a se relaxa.