Soia – medicament anticancer ?

85

Un nou studiu întreprins de cercetătorii de la Centrul Medical Universitar Vanderbilt şi Institutul Oncologic Shanghai şi publicat în ediţia din martie a Jurnalului de Oncologie Clinică susţine că femeile diagnosticate cu cancer pulmonar au şanse mai mari de supravieţuire dacă sunt sunt consumatoare fidele de soia.

Femeile diagnosticate cu cancer pulmonar au şanse mai mari de supravieţuire dacă sunt sunt consumatoare fidele de soia, susţine un nou studiu întreprins de cercetătorii de la Centrul Medical Universitar Vanderbilt şi Institutul Oncologic Shanghai şi publicat în ediţia din martie a Jurnalului de Oncologie Clinică.

Pe lângă factorul alimentaţie, care include consumul regulat de soia anterior stabilirii diagnosticului, studiul citat de Vanderbilt.edu a analizat şi alţi factori de influenţă, de ordin demografic sau clinic: stadiul tumorii şi tratamentul recomandat.

Cercetarea, prima de altfel care explorează această corelaţie, a fost efectuată pe un număr de 444 de paciente, dintre care 92% erau nefumătoare. S-a observat că 60% dintre pacientele care aveau o dietă bazată pe soia erau în viaţă şi la un an de la aflarea diagnosticului, în timp ce doar 50% dintre femeile cu un consum scăzut de soia prezentau aceleaşi şanse de supravieţuire.

De precizat este că ambele grupuri analizate erau consumatoare de soia, folosind, însă, în cantităţi diferite preparatele de soia specifice zonei Shanghai: lapte de soia, soia prăjită, uscată sau presată sub formă de tofu, boabe verzi proaspete sau uscate ori alte produse din soia.

Deşi cercetătorii notează că rezultatele obţinute se referă la populaţia feminină din China, nefiind în mod necesar valabile pentru pacientele de cancer pulmonar din întreaga lume, studiul aduce totuşi la lumină noi informaţii mai mult decât necesare pentru cercetările ce vor urma, în contextul în care acest tip de cancer reprezintă cauza numărul 1 ce determină decesul printre femeile de pretutindeni.