Studiu: Cancerul la sân îi afectează mai rar, dar mai puternic pe bărbaţi

101

Nu doar femeile pot suferi de cancer la sân, ci și bărbaţii - aceștia supravieţuind în medie cu 2 ani mai puţin decât femeile, în principal pentru că nu realizează faptul că și ei pot avea această formă de cancer și recunoasc prea târziu semnele de avertizare, semnalează CBN News.

Nu doar femeile pot suferi de cancer la sân, ci și bărbaţii – aceștia supravieţuind, în medie, cu 2 ani mai puţin decât femeile, în principal pentru că nu realizează faptul că și ei pot avea această formă de cancer și recunoasc prea târziu semnele de avertizare, semnalează .

Potrivit unui studiu, citat de CBN News, tumorile canceroase la bărbaţi sunt, de obicei, mai mari decât la femei și au mai multe șanse de a fi răspândite și în alte părţi ale corpului. Media de vârstă a bărbaţilor depistaţi cu această formă de cancer a fost de 63 de ani, faţă de 59 de ani la femei. În plus, ei trăiesc, în medie, aproximativ opt ani după ce au fost diagnosticaţi, în comparaţie cu mai mult de 10 ani în cazul femeilor. Studiul nu indicat însă dacă pacienţii au murit de cancer de sân sau din altă cauză.

Din cauza cercetărilor insuficiente pentru această formă de cancer rar întâlnită la bărbaţi, tratamentul disponil pentru ei este același cu cel administrat femeilor. Unii medici sunt de părere că tumorile de sân la bărbaţi ar putea fi biologic diferite de cele ale femeilor, întrucât barbaţii aflaţi în stadiul incipient al bolii au avut rate de supravieţuire mai mici decât femeile aflate în aceași situaţie.

Societatea Americană pentru Cancer estimează că 1 din 1.000 de bărbaţi va suferi de cancer la sân, comparativ cu 1 din 8 femei. Prin comparaţie, 1 din 6 bărbaţi va prezenta cancer la prostată, forma de cancer cea mai frecvent întâlnită la bărbaţi.Cercetătorii au analizat timp de 10 ani cazurile de cancer de sân, începând cu anul 1998 până în 2007. Un total de 13.457 pacienţi de sex masculin au fost diagnosticaţi în cursul acestor ani cu cancer la sân, faţă de 1,4 milioane de femei. Baza de date conţine aproximativ 75 % din cazurile de cancer de sân din SUA.

Studiul va fi prezentat vineri în cadrul unei întâlniri a Asociaţiei Chirurgilor de Cancer de Sân, în Pohenix, de către autorul studiului, dr. Jon Greif, chirurg în Oakland, California.