OMS: Număr record de infectaţi cu HIV în Europa

236

Europa este sub ameninţarea unei epidemii de HIV, după ce a fost înregistrat un număr record de noi infecţii cu acest virus într-un singur an, arată cel mai recent raport publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Noile infecţii cu HIV diagnosticate în 2014 depășesc 142.000 de cazuri, fiind cel mai mare număr înregistrat vreodată din anii ’80 încoace, de când organizaţia a început monitorizarea situaţiei. „Este o problemă serioasă”, a declarat cu privire la aceste statistici dr. Zsuzsanna Jakab, directorul pentru Europa al OMS.

„Din 2004, rata noilor diagnostice a crescut de cel puţin două ori în unele ţări din UE și din Spaţiul Economic European (EEA) și a scăzut cu 25% în altele. Dar epidemia globală de HIV este în mare parte neschimbată. Acest lucru înseamnă că răspunsul privind HIV în UE și EEA nu a fost suficient de eficace pentru a duce la o scădere notabilă în ultimul deceniu”, a precizat Andrea Ammon, directorul interimar al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

În Europa de Est, de vină pentru răspândirea rapidă a virusului este transmiterea heterosexuală. Însă experţii precizează că și transmiterea virusului prin injectarea drogurilor rămâne un factor substanţial.

În schimb, raporturile homosexuale între bărbaţi reprezintă cea mai importantă cauză a răspândirii virusului în zonele UE și EEA. „Diagnosticul cu HIV printre bărbaţii care întreţin raporturi sexuale cu bărbaţi a crescut numeric într-un ritm alarmant, de la 30% – în 2005, la 42% – în 2014, cu o creștere în aproape toate ţările UE și EEA, mai puţin în 6 dintre acestea”, susţine Ammon.

Datele arată totodată că majoritatea cazurilor diagnosticate cu HIV sunt în rândul persoanelor născute în Europa. Doar o treime dintre pacienţii infectaţi sunt imigranţi, iar în ultimii 10 ani, numărul cazurilor de infectare în rândul persoanelor născute în afara Europei este în scădere. În plus, cel mai mare număr de imigranţi diagnosticaţi cu HIV au contractat virusul după ce au ajuns în regiunile europene.

O problemă gravă semnalată de experţi este depistarea tardivă a infecţiilor cu HIV, fapt ce are repercusiuni grave asupra sistemului imunitar și asupra sănătăţii pacienţilor. Circa jumătate din cazuri nu sunt identificate la timp, lucru care se observă în numărul mare de pacienţi diagnosticaţi cu SIDA la scurt timp după descoperirea virusului în corp de către medici.

Mai mult de 1,5 milioane de persoane din regiunile europene sunt infectate cu virusul HIV, potrivit unui alt raport OMS, publicat în 2013. Zonele cele mai afectate – atât în ceea ce privește numărul de noi diagnosticări, cât și în cel al deceselor cauzate de SIDA – sunt cele estice. Aici sunt înregistrate de 3 ori mai multe cazuri de infectare decât în regiunile vestice, dar și de 3 ori mai multe diagnostice cu SIDA decât în zonele de Vest și de Centru ale Europei.

Din fericire, specialiștii în virusul HIV vin cu vești optimiste privind eradicarea acestuia și a bolii SIDA. În urma Conferinţei SIDA din Vancouver, care a avut loc în luna august a acestui an, dr. Jessica Justman, specialist în boli infecţioase, se arăta foarte sigură pe progresele știinţifice și medicale realizate în acest sens. „Dacă 90% din persoanele purtătoare de HIV se testează până în 2020 și 90% dintre cei care au un rezultat pozitiv urmează un tratament, iar 90% dintre cei care urmează tratamentul obţin o suprimare eficientă a infecţiei lor cu HIV, atunci cercetarea preconizează că noile infecţii vor fi eliminate, în final, până în 2030”, scrie experta în The Guardian.

Unul dintre obstacolele majore în procesul de eradicare a virusului HIV și a bolii SIDA și cauza pentru care cei mai mulţi pacienţi mor rămâne însă faptul că oamenii nu merg la control, pentru că le este frică să se testeze, punctează dr. Justman.