SIDA – vedeta de culise a CM de fotbal

41

„Când pui laolaltă un grup numeros de bărbaţi, care au timp liber și înclinaţie către multă băutură, rezultatul va fi unul exploziv", afirmă rev. Jape Heath, un preot anglican sud-african, purtător de HIV, citat de ENI. Alături de el, alţi liderii religioși africani trag un semnal de alarmă cu privire la focarul de HIV din Africa de Sud.

   

    Începe cel mai mare eveniment sportiv al anului, campionatul mondial de fotbal Africa de Sud 2010. Deschiderea va avea loc pe 11 iunie, întrecerile încheindu-se cu marea finală pe 11 iulie. Este însă pentru prima oară când competiţia se desfășoară într-o ţară africană. Pentru o lună de zile paradoxurile vor fi evidente: extravaganţă, sărăcie, victorii, scandaluri, show-uri, infracţiuni.

    După ce diverse organizaţii independente și nereligioase au identificat marile riscuri ale campionatului, este rândul liderilor creștini și musulmani să atragă atenţia asupra HIV, anunţă Ecumenical News International. În condiţiile în care în unele zone africane infecţia HIV are niveluri pandemice, mai multe personalităţi africane religioase au vorbit despre vedeta din afara terenului de joc, infecţia cu HIV/SIDA.

    Rev. Jape Heath citat anterior este unul dintre fondatorii ANERELA+, o reţea africană a liderilor religioși care sunt infectaţi sau direct afectaţi de HIV. El afirmă că pentru multe persoane care oferă servicii sexuale, în condiţiile de sărăcie și de sănătate precare ale regiunii, cupa mondială este o ocazie unică în viaţa lor, și cu siguranţă va fi exploatată cu orice risc. Rev. Gideon Byamugisha este un preot anglican care a devenit cunoscut ca fiind primul lider religios African ce și-a anunţat statutul de purtător de HIV. „Trebuie să ne întrebăm", spune el, „cum se face că o infecţie care poate fi prevenită, care poate fi controlată, continuă să ucidă oameni într-un timp când știm atât de multe despre ea și avem și mijloacele pentru a o contracara."

    Apelul liderilor religioși este adresat guvernelor care ar trebui să ajute cu măsuri specifice pe ofertanţii și căutătorii de servicii sexuale, astfel încât cupa mondială să nu devină un focar de infecţie. La ultima cupă mondială, în Germania, au fost oferite asistenţă medicală și pastorală, cazare și prezervative pentru persoanele care ofereau servicii sexuale. Asta în ciuda obiecţiunilor ridicate de anumite grupări civice sau religioase.

    Liderii religioși ai organizaţiei conduse de Heath susţin că nu e momentul unor judecăţi morale asupra activităţilor din zona prostituţiei, ci mai degrabă e timpul pentru siguranţă și protecţie. Încercarea de a suprima flagelul prostituţiei ar duce, conform acelorași vederi, la un eșec și la creșterea riscului de violenţă și infecţie. Un procent de aproximativ 60% dintre infecţiile zilnice pe planetă sunt cu HIV/SIDA.