Dezbatere în Franţa privind legalizarea canabisului

334

Peste 150 de personalităţi din Marsilia cer legalizarea consumului de canabis. Cererea ar putea părea bizară dacă nu se ia în considerare contextul în care demersul a fost iniţiat.

O petiţie postată pe internet a reușit să strângă peste 1.ooo  de semnături, unele aparţinând unor personalităţi publice, comentează RFI. Este vorba de Marsilia, un oraş cu mari probleme în privinţa traficului de droguri, cifrele demonstrând complexitatea problemei. Anul trecut, conflictele asociate problemei drogurilor au făcut 27 de morţi, în contextul în care în oraş cifra zilnică de afaceri în comerţul cu acest drog poate ajunge până la 45.000 de euro.

În ciuda unui arsenal juridic antidrog din ce în ce mai complex, comerţul ilegal de stupefiante prosperă. O recunosc și cetăţenii Franţei. Potrivit unui sondaj, 84% dintre francezi sunt de acord cu faptul că actuala legislaţie privind canabisul este ineficientă.

Subiectul provoacă deseori agitaţii politice în Franţa. La un anumit interval de timp, chestiunea este readusă în atenţia publică. În 2012, ministrul francez al educaţiei, Vincent Peillon, s-a pronunţat în favoarea unei dezbateri asupra depenalizării consumului de canabis, estimând că e vorba de o „problemă majoră”, în condiţiile în care de la Convenţia Drogurilor Narcotice din 1961, cultivarea, vânzarea și transportul de canabis au fost strict interzise în Franţa.

Unul dintre membrii guvernului francez a reiterat necesitatea redeschiderii unei dezbateri privind dezincriminarea consumului de canabis, afirmând totodată că „prohibiţia este ineficientă”. „Atâta vreme cât această piaţă a drogurilor va exista şi va rămâne în ilegalitate, grupurile de răufăcători se vor bate pentru controlul ei”, a argumentat anul trecut un deputat socialist de Marsilia, după o serie de violenţe petrecute în oraș.

Mai mult, sub egida „Misiunea interministerială de combatere a drogurilor şi a conduitelor adictive”, reprezentanţii ministerelor justiţiei, internelor, finanţelor şi sănătăţii au ajuns în 2016 la o concluzie fermă: legea din 1970 care pedepseşte consumul de canabis trebuie modificată. Experţii propuneau înlocuirea pedepsei cu închisoarea cu o amendă de 300 de euro. Autorii noului raport au plecat de la constatarea că „efectul disuasiv al legii este extrem de limitat având în vedere că sunt pronunţate foarte puţine sentinţe care să conţină pedepse cu închisoarea”. De exemplu, în 2014, potrivit cifrelor oficiale, 170 de mii de consumatori de stupefiante au fost interpelaţi. Însă la închisoare nu au fost condamnaţi decât circa 3.200 de consumatori, iar dintre aceștia nici 1.500 nu au stat după gratii.

Se poate observa ușor că principala obiecţie a celor care susţin legalizarea canabisului constă în lipsa de eficienţă a legilor prohibitive. Este același aspect pe care l-au invocat și unii jurnaliști americani atunci când abordau problema drogurilor din propria ţară. New York Times cerea, în urmă cu doi ani, pe prima pagină, legalizarea marijuanei pe tot cuprinsul Statelor Unite. Celebrul cotidian american compara penalizarea consumului şi a cultivării de marijuana cu derapajele din epoca Prohibiţiei (1920-1933), când guvernul american interzisese vânzarea de alcool.

Ziarul american preciza că a ajuns la concluzia că marijuana trebuie legalizată în urma nenumăratelor discuţii din cadrul redacţiei cu experţi în domeniu. Argumentul central este că dependenţa de canabis reprezintă o problemă relativ minoră faţă de cea de alcool sau de tutun. „Statele Unite au avut nevoie de 13 ani ca să-şi vină în simţiri şi să pună capăt Prohibiţiei: 13 ani în care oamenii au continuat să bea, efectul fiind că cetăţenii cu frică de lege au devenit infractori, iar sindicatele crimei au apărut şi au prosperat. Acum mai bine de 40 de ani, Congresul a adoptat interzicerea actuală a marijuanei, aducând un mare prejudiciu societăţii. Guvernul federal ar trebui să dezincrimineze canabisul. Consumul moderat nu pare să prezinte riscuri pentru adulţii sănătoşi”, este concluzia jurnaliștilor, formulată pe baza unei analize comparative.

În schimb, nu toţi politicienii francezi au văzut cu ochi favorabili demersuri similare celui din Marsilia. De exemplu, unii parlamentari percep acest gen de iniţiative ca pe un semnal în favoarea consumului de canabis şi atenţionează că trebuie ţinut cont de faptul că traficanţii nu vând doar canabis, ci şi cocaină ori heroină. Alţii invocă faptul că în ţările în care canabisul s-a legalizat, consumul nu a scăzut.

Pe de altă parte, în alte ţări, problema se pune în cu totul alţi termeni. De exemplu, ministrul sănătăţii german a declarat că Germania este pe punctul de a legaliza consumul de canabis în scopuri medicale în viitorul apropiat. „Scopul nostru este ca pacienţii grav bolnavi să fie trataţi în cel mai bun mod posibil”, a declarat oficialul. Proiectul de lege anunţat vine după ce în mai multe părţi ale lumii consumul de canabis în perspectivă medicală câștigă popularitate pentru a ușura suferinţa. Nu doar germanii sunt deschiși faţă de iniţiative de acest gen. Potrivit unui sondaj de anul trecut, 68% dintre polonezi s-au pronunţat pentru legalizarea marijuanei în scopuri medicale

În prezent, folosirea medicală a canabisului este permisă în Republica Cehă, Finlanda, Olanda, Portugalia, Spania, precum și în 23 de state din SUA. Prima ţară din lume care a legalizat producţia, vânzarea și consumul de canabis a fost Uruguayul, în 2013, la iniţiativa preşedintelui José Mujica. Asemenea situaţiei invocate în Franţa, legea privind legalizarea producţiei de canabis este o consecinţǎ a faptului cǎ „rǎzboiul împotriva drogurilor a eşuat”, cel puţin aşa afirmǎ președintele. Prin urmare, statul uruguayan încearcă sǎ controleze circulaţia acestui drog autorizat în scopuri recreative.