OMS vrea interzicerea totală a publicităţii pentru ţigări

91

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat un nou apel pentru interzicerea completă a publicităţii şi promovării produselor din tutun, în perspectiva apropierii Zilei Mondiale Anti Fumat din 31 mai, notează Agerpres.

OMS trage un semnal de alarmă în privinţa tacticilor comerciale folosite de producătorii de tutun, printre care se numără promoţiile şi oferirea de cadouri, plasarea de produse din tutun din filme şi seriale, reclamele ascunse din localuri precum cafenele sau cluburi şi chiar apariţia la activităţile desfăşurate în scopuri caritabile.

Dr. Douglas Bettcher, directorul departamentului pentru prevenirea bolilor din cadrul OMS susţine că interdicţia diverselor forme de publicitate a ţigărilor ar putea reprezenta una dintre cele mai eficiente metode de reducere a consumului de tutun, mai ales în rândul tinerilor. Această metodă de interzicere a promovării produselor din tutun implementată de anumite 19 ţări a condus la o reducere a fumatului cu aproximativ 7 procente din momentul în care a fost introdusă. Pentru a fi însă eficientă, notează reprezentantul OMS, „interdicţia trebuie să fie completă".

Mulţi fumători au început să fumeze şi au devenit dependenţi de ţigări pe când aveau mai puţin de 20 de ani. Din acest motiv, interdicţia publicităţii şi promovării produselor din tutun ar putea reprezenta o măsură care să contribuie la reducerea numărului de tineri care se apucă de fumat, a adăugat dr. Bettcher.