Specialişti de top: „Jumătate dintre medicamente sunt inutile”

232

Doi specialişti francezi de top denunţă medicamentele existente pe piaţă, dintre care aproximativ 50% sunt inutile, iar 5% sunt foarte periculoase. 

Cei doi experţi medicali eminenţi, profesorul Philippe Even, preşedintele Institutului Necker din Paris, şi deputatul Bernard Debre, au făcut dezvăluirea în cea mai recentă carte a lor, intitulată „Ghidul celor 4.000 de medicamente inutile sau periculoase".

Între acestea se află medicamente împotriva colesterolului (pe care le folosesc între 3 şi 5 milioane de francezi), medicamente administrate în boli cardiovasculare, antiinflamatoare, dar şi pilule contraceptive, potrivit France 24.

În aceeaşi carte, cei doi estimează că, dacă ar fi retrase de pe piaţă toate aceste medicamente, s-ar economisi aproximativ 10 miliarde de euro pe an.

Reprezentanţii din industria farmaceutică au reacţionat imediat şi au criticat cartea scrisă de cei doi specialişti. Potrivit criticilor, această carte contribuie la „alarmarea inutilă a bolnavilor", existând riscul de a-i determina pe aceştia să întrerupă cu de la sine putere tratamentele, care totuşi sunt adaptate bolilor de care suferă.  

Franţa este a cincea ţară din lume, în ceea ce priveşte consumul de medicamente, după SUA, China, Germania şi Irlanda. În medie, francezii consumă 47 de cutii de medicamente pe an, ce însumează 532 de euro de persoană.