Băuturile cu conţinut mare de zahăr, interzise în New York

107

Comisia pentru Sănătate a oraşului New York, SUA, a aprobat joi proiectul primarului Michael Bloomberg, de a interzice comercializarea băuturilor care au mai mult de 25 de calorii, în 235 ml.

Interdicţia, care se va aplica din 12 martie, vizează băuturile servite în restaurante, cinematografe, arene sportive, sau la chioşcuri pe stradă. Interdicţia nu se va aplica băuturilor din 100% suc de fructe, sau celor care conţin mai mult de 50% lapte.

„Epidemia de obezitate distruge sănătatea cetăţenilor acestui oraş şi aceste noi măsuri vor schimba acest lucru," a declarat Bloomberg, conform USAToday. În oraşul New York, unde mai mult de jumătate dintre adulţi sunt supraponderali, dr. Thomas Farley, şeful Departamentului de Sănătate al statului New York, dă vina pe băuturile cu zahăr pentru jumătate din rata de creştere a obezităţii în oraş, în ultimii 30 de ani.

Producătorii şi vânzătorii de băuturi non-alcoolice au atacat imediat interdicţia, care le va tăia din profituri. „Nu avem nevoie de legi şi mai stricte care vor face ca afacerile să meargă şi mai greu," a declarat purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Restaurantelor din New York.

În timpul mandatului său, Bloomberg a făcut din sănătătea publică una dintre priorităţile sale, adoptând o serie de reglementări dure, printre care interzicerea fumatului în parcuri şi restaurante sau folosirea grăsimilor artificiale în restaurante.