Cum pot jocurile violente să îţi modifice creierul

379

Prima cercetare știinţifică orientată pe analizarea efectelor jocurilor video violente asupra creierului a produs rezultate spectaculoase. După ce au scanat creierele mai multor tineri care, timp de o săptămână, au petrecut 10 ore jucând jocuri violente, oamenii de știinţă au observat modificări seminficative la nivelul activităţii cerebrale.

Studiul a folosit imagistica prin rezonanţă magnetică pentru a scana creierele mai multor tineri aleși aleatoriu și a aplicat de asemenea teste psihologice verbale, precum și sarcini de numărare. Un grup a jucat jocuri violente pe computer, timp de 10 ore, de-a lungul unei săptămâni, după care s-a oprit. Rezultatele de la teste au fost apoi comparate cu cele obţinute de un grup de control care nu jucase niciun joc cu împușcături.

După doar o săptămână, creierele gamerilor prezentau mai puţină activitate în regiunile cerebrale responsabile de controlul emoţiilor și a comportamentului agresiv. Dr. Yang Wang, cercetător asistent la Departamentul de Radiologie și Știinţe Imagistice al Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii Indiana (Indianapolis) a declarat pentru Medical News Today că „pentru prima dată am descoperit că un eșantion aleatoriu de tineri adulţi au prezentat o activare redusă în anumite regiuni ale lobului cerebral frontal, după o săptămână în care a jucat jocuri video violente, acasă.”

Totuși, cercetătorii au fost rezervaţi în privinţa unei relaţii de cauzalitate între cele două elemente. Orice activitate nouă, care trebuie învăţată, provoacă schimbări la nivelul activităţii cerebrale, vizibile la o scanare cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică. Prin urmare, studiul nu dovedește clar că a juca jocuri violente alterează comportamentul.

Însă, declară dr. Wang, faptul că o scanare ulterioară (după încă o săptămână de la test) a relevat o revenire la activitatea cerebrală anterioară experimentului arată că „jocurile violente pot avea efecte pe termen lung asupra funcţionării creierului”.

Potrivit jurnaliștilor de la Daily Mail, care citează studiul, îngrijorător la aceste rezultate este faptul că zonele cerebrale a căror activitate pare să fie afectată sunt legate de funcţia cognitivă și de controlul emoţional.