1 Mai: proteste în lume, petreceri pe litoralul românesc

42

Ziua Internaţională a Muncii a fost sărbătorită pe 1 mai, de zeci de ţări din întreaga lume, printre care România, Canada, Australia, India sau Pakistan. Ziua muncii este o sărbătoare anuală, care celebrează realizările economice şi sociale ale muncitorilor. Anul acesta, cum realizările muncitorilor au fost puternic afectate de recesiune, majoritatea ţărilor europene, dar şi oraşe din Statele Unite, sau chiar Indonezia, au hotărât că este timpul protestelor, şi nu al celebrării. În schimb, românii au strâns zeci de mii de lei ca să se distreze în cluburile de fiţe de pe litoral.

Mişcarea Occupy a organizat şi de această ocazie proteste în multe oraşe din Statele Unite, dar şi demonstraţii în Amsterdam, Atena, Barcelona şi Londra, anunţă EUobserver.

În prezent, Europa are una dintre cele mai mari rate de şomaj de la introducerea monedei unice, în 1999. Aproape 24 de milioane de europeni sunt şomeri, dintre care 5,5 milioane de tineri. Problema este acută în Spania, unde 1 din 4 spanioli nu au un loc de muncă. Ziarul El Pais raporta că 70.000 de spanioli s-au strâns pentru a protesta în Madrid, şi plănuiesc o zi de proteste globale pe 12 mai.

O manifestaţie uriaşă a avut loc ieri la Paris, pe Champs Elysee. Nicolas Sarkozy şi-a chemat susţinătorii în stradă, cu doar câteva zile înainte de turul doi al alegerilor prezidenţiale.

În italia, au fost incidente violente la Torino. Mai mulţi tineri au încercat să intre cu forţa în primărie. Scutierii italieni au fost mobilizaţi de urgenţă pentru a pune capăt protestului spontan al studenţilor care cereau demisia primarului torinez, Pierro Fassino. Mai mulţi studenţi au fost arestaţi de poliţişti îmbrăcaţi în civili, infiltraţi în număr mare printre manifestanţi.

Şi la Moscova, mai mult de 100 de mii de oameni au ieşit în stradă, la o paradă care i-a avut în frunte pe Vladimir Putin şi Dimitri Medvedev, într-o manifestaţie organizată de partidul Rusia Unită.

În România, aproximativ 1.000 de cadre militare disponibilizate şi pensionari au protestat marţi în Capitală, în faţa sediului Guvernului. Protestatarii doresc alegeri anticipate pentru schimbarea configuraţiei Parlamentului, suspendarea şi demiterea preşedintelui, anchetarea şi pedepsirea împotriva abuzurilor asupra categoriilor socioprofesionale şi de vârstă din România, anunţa Agerpres.

Câţiva protestatari au fost şi pe litoral, în Vama Veche, unde şi-au întins pancarte împotriva exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice, în paralel cu petrecerile de pe plajă. Începând de vineri 27 aprilie, Vama Verde a instalat un cort unde s-au adunat 10.000 de semnături pentru petiţia care cere interzicerea exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice.

În rest, românii au petrecut mini-vacanţa de 1 mai în felul următor: au băut aproximativ 59 de milioane de litri de bere, conform Patronatului Societăţilor Independente Producătoare de Bere din România, cheltuind astfel 37,5 milioane de euro, 30.000 de români au invadat litoralul românesc, în special staţiunile Mamaia şi Vama Veche, unde au fost în jur de 5.000 de oameni.

Cheltuielile cu cazarea şi distracţia depăşesc cu mult pe cele ale consumului de bere, în special în staţiunea Mamaia, unde sunt majoritatea cluburilor de fiţe. Un grup de tineri din Galati şi-au mutat cartierul general în Mamaia încă de vineri. Unul dintre ei a venit cu peste 3.000 de euro, pe care s-a hotărât să-i facă praf. Cu un aşa prieten, viaţa este în general, frumoasă, le-a spus domnişoara care l-a însoţit pe litoral, reporterilor ProTV: „Îţi dai seama, noi femeile, cum suntem, plus că am fugit din hotel şi am fost la nişte masaje şi la solar."

Şi staţiunea Vama Veche a fost invadată de vineri seara, când pe străduţele înguste nu mai era loc să arunci un ac. „Cu maşini parcate pretutindeni, cu nervi, muzică de toate felurile, răsunând asurzitor de peste tot şi cu o faună din ce în ce mai colorată şi mai beată, Vama a ajuns o combinaţie de Mamaia cu Ibiza şi Aya Napa, dar cu iz de hamsie cu usturoi şi porumb fiert", scrie Jurnalul.

Şi cei care au rămas în zona Bucureşti-Ilfov s-au distrat peste măsură, mai mult de 4.000 dintre ei apelând la Serviciul de Ambulanţă, începând de vineri de la ora 20.00 şi până marţi la ora 17.00, informează Agerpres.