1 milion de condamnări greșite pe an în SUA

31

Mai mult de 2.000 de oameni care au fost condamnaţi pe nedrept pentru infracţiuni grave au fost exoneraţi în Statele Unite în ultimii 23 de ani, în conformitate cu o arhivă nouă realizată de două universităţi.

University of Michigan Law School și Center on Wrongful Convictions de la Northwestern University School of Law au asamblat cu migală cea mai completă bază de date cu exonerări, compilată vreodată.

Baza de date conţine informaţii privind 873 de exonerări pentru care au dovezi până la cel mai mic detaliu. Cercetătorii au cunoștinte despre încă aproape 1.200 de exonerări, dar pentru care au mai puţine date.

Ei au descoperit că cei 873 de inculpaţi exoneraţi au petrecut un total de mai mult de 10.000 de ani în închisoare, o medie de mai mult de 11 de ani fiecare. Nouă din zece sunt bărbaţi şi jumătate sunt afro-americani.

Aproape jumătate din cele 873 de exonerări au fost cazuri de omucidere, iar peste o treime din cazuri au fost atacuri sexuale.

Probele de ADN au dus la exonerare pentru aproape o treime din cele 416 de omucideri şi aproape două treimi din cele 305 de atacuri sexuale.

Cercetătorii au estimat că numărul total de condamnări greșite din Statele Unite se apropie de un milion pe an.