Consecinţe neaşteptate ale topirii gheţarilor

1480

Oamenii de ştiină au identificat mii de zone din Arctica în care metanul, depozitat de mii de ani în subteran, iese la suprafaţă acum, poluând atmosfera.

Metanul a fost blocat până acum de gheaţă, dar a început să iasă odată cu topirea acesteia. Gazul este al doilea cel mai poluant gaz cu efect de seră după CO2.

Cercetătorii de la Universitatea Alaska la Fairbanks (UAF) au reuşit să identifice nu mai puţin de 150.000 de astfel de „supape" de metan în Alaska şi Greoenlanda, relatează BBC. Analizele locale au arătat că metanul eliberat provine fie din depozitele antice de gaz (formate natural, sau prin depunerea subterană de cărbuni), fie din depozite mai recente (generate de alterarea plantelor).

„Am observat că majoritatea mostrelor provin din lacurile situate în imediata apropierea a zonelor de permafrost, precum şi din morenele şi fiordurile gheţarilor montani care se micşorează de la an la an", au explicat cercetătorii. „Dacă fenomenul de eliberare a metanului provocat de încălzirea globală se va confirma şi în nord-vestul Siberiei, regiune unde stratul de permafrost se topeşte într-un ritm îngrijorător, care va atinge punctul maxim în jurul anului 2100, cantităţile uriaşe de metan eliberate în atmosferă vor duce la schimbări climatice cu efecte incalculabile pentru viaţa pe Terra", susţin oamenii de ştiinţă..

Consecinţele fenomenului rămân un subiect controversat. Unii cercetători susţin că impactul total va putea fi observat abia peste multe zeci de ani, în timp ce alţii cred că o eliberare rapidă a metanului va accelera puternic efectele încălzirii globale care se resimt deja de la an la an.