A crescut speranţa de viaţă în Israel

401

Noile date ale Ministerului Sănătăţii din Israel arată că speranţa de viaţă a evreilor a crescut faţă de acum 10 ani.

La nivelul anului 2009, bărbaţii evrei trăiau în medie aproape 80 de ani (79,7), iar femeile peste 83 (83.5). Prin comparaţie cu anul 2000, este o creștere cu 3 ani la bărbaţi și 2.6 ani la femei. În cazul femeilor, speranţa de viaţă este similară cu cea din ţările OECD (33 de ţări democratice, cu o piaţă liberă), dar la bărbaţi speranţa de viaţă a evreilor este peste media ţărilor OECD.

Cancerul rămâne prima cauză a morţii, în timp ce bolile de inimă se situează pe locul doi. Sunt mai dese cazurile de decese din pricina bolilor infecţioase decât în ţările OECD, dar sunt mai rare suicidurile, accidentele rutiere, infarcturile sau bolile digestive. Pacienţii din spitalele israeliene petrec mult mai puţine zile în instituţiile spitalicești decât o fac cetăţenii ţărilor OECD. Asta în condiţiile în care sistemul de sănătate primește 7.9% din PIB, mai puţin decât media ţărilor OECD.

Directorul general în ministerul sănătăţii, Dr. Ronni Gamzu, a spus că se pregătește un plan multianual pentru îmbunătăţirea sănătăţii, longevităţii și calităţii vieţii cetăţenilor. Datele au fost publicate miercuri, 1 decembrie. Raportul a avut la bază date ale Ministerului Sănătăţii, ale Biroului Central de Statistică și ale Institutului Naţional de Asigurări.