Iarna a pus stăpânire pe Europa

78

Căderi masive de zăpadă au întrerupt activităţile curente pe continentul european, determinând închiderea unor aeroporturi și blocaje în traficul rutier și feroviar.

Mai multe aeroporturi au fost închise în Anglia, Franţa și Elveţia, în timp ce alte zboruri au fost întârziate în Germania sau Spania. Și în România au fost amânate peste 30 de curse interne și externe din pricina gheţii de pe aeronave.

În capitala rusă temperaturile au atins un record al zonei, coborând la -23.6 Celsius. Pentru moscoviţi a fost cel mai rece 1 decembrie din anul 1931. În Germania publicaţia Bild a informat că este cel mai rece debut de decembrie pentru nemţi în ultimele secole. Temperaturile au atins -18 grade Celsius.

În Polonia au murit 8 persoane, la temperaturi care au scăzut sub -20 de grade Celsius. La Bialystok a fost înregistrată temperatură de -26 grade Celsius. În Anglia au fost închise mii de școli, iar poliţia din regiunea Surrey a descris condiţiile drept cele mai crunte la care au fost martori. În Franţa în 12 regiuni din estul și centrul ţării a fost interzisă circulaţia pentru camioane, forţând 7000 de tiruri să staţioneze peste noapte.

În nordul Italiei, în schimb, a plouat masiv, ducând la inundaţii puternice în anumite zone. Tibrul Romei a trecut digurile după ce a crescut cu peste un metru într-o singură zi. Previziunile meteorologice anunţă și mai multe căderi de precipitaţii. În sudul continentului a fost un decembrie cald, Cipru înregistrând temperaturi de plus 30 de grade Celsius.