A scăzut numărul mamelor adolescente

19

Numărul mamelor adolescente din America a scăzut semnificativ. Explicaţia e dată de recesiune, scăderea imigraţiei și programele de educaţie.

Nașterile copiilor ale căror mame sunt adolescente au ajuns la o proporţie de 39 din 1000, acesta fiind cel mai scăzut nivel din ultimii 70 de ani. Mamele adolescente sunt considerate tinerele cu vârste între 15 și 19 ani.

Experţi citaţi de Associated Press sunt de părere că recesiunea din 2007-2009 a fost un factor major care a influenţat decizia viitoarelor mămici. „Nu spun că adolescentele urmăresc evoluţia pensiilor sau a pieţei", spune Sarah Brown, director executiv al National Campaign to Prevent Teen and Unplanned Pregnancy. „Dar cred că trăiesc în familii care trec prin greutăţi. Au vecini care și-au pierdut locurile de muncă… Recesiunea ne-a afectat pe toţi."

Un alt factor este acela al imigraţiei în scădere, în condiţiile în care nașterile din mame adolescente hispanice sunt în număr de 70 la 1000. Alţi factori includ educaţia sexuală și campaniile aferente dar și mediatizarea cazurilor de sarcină la adolescente. Între acestea este recunoscut programul MTV „Am 16 ani și sunt gravidă" sau cazul fiicei nemăritate a cunoscutei Sarah Palin, candidat ca vicepeședinte la alegerile prezidenţiale din SUA.

Sunt însă și alte variabile care pot influenţa statistica: rata raporturile sexuale care nu a scăzut, nivelul de protejare și contracepţie în cadrul relaţiilor sexuale sau numărul de avorturi al tinerelor mame. Din perspectiva numărului de mame adolescente, America rămâne totuși la un nivel mai mare decât cel al altor 16 ţări dezvoltate.