Creștinii din Fâșia Gaza trec blocada spre Betleem

34

Creștinii palestinieni din Gaza au primit aprobarea de a trece graniţa spre Betleem pentru sărbătorirea Crăciunului.

Mai mult de 500 de membri ai comunităţii creștine au primit permisiunea de a trece blocada teritoriilor spre a se îndrepta către locul nașterii lui Iisus Christos. „Sunt foarte fericit că o să-mi văd rudele și vom fi împreună de Crăciun. Nu se întâmplă asta decât o dată pe an", spune rezidentul Hatem Al-Far. „Singura problemă este că nu am primit aprobare pentru toţi copiii mei." În Gaza trăiesc 3500 de creștini, în mijlocul a 1.5 milioane de musulmani.

La nivelul teritoriilor palestiniene, Fâșia Gaza și West Bank, creștinii reprezintă 2% din populaţie. În 1950 creștinii reprezentau 15%, însă din pricina tensiunilor politice, sociale și religioase mulţi au preferat să plece în alte regiuni. Creștinii „nu sunt vânaţi de autorităţi", confirmă purtătorul de cuvânt al comunităţii creștine. „Dar viaţa nu e simplă când în fiecare minut trebuie să te raportezi la valorile unei religii diferite. Stilul de viaţă islamic impus este străin modului după care își conduc viaţa creștinii."

Orașul Betleem va fi și anul acesta ţinta multor pelerini, veniţi din toate colţurile lumii pentru a sărbători nașterea lui Iisus Christos.